Gyermekpszichológia           Családterápia         Pszichoterápia felnőtteknek           

GYERMEKPSZICHOLÓGIA

Előfordulhat, hogy gyermeke életében olyan események történnek, melyek feldolgozásához saját erőforrásai nem elégségesek. Erről rendszerint a környezet a megváltozott viselkedésen, a legkülönfélébb tüneteken (pl. félelem bizonyos helyzetektől, tárgyaktól, emberektől, alvászavarok, bevizelés, hasfájás, étvágytalanság, esetleg túlzott falánkság, rossz kedélyállapot stb.) keresztül szerez tudomást. A szülők, a nagyszülők, sokszor a pedagógusok is érzik, tapasztalják a kisgyerek változásait, a megszokottól eltérő reakcióit. Éppen felelősségtudatok miatt lehet elbizonytalanító számukra az, amit a gyereknél észlelnek. A felnőttek szorongása, aggodalma, bizonytalansága pedig visszahat a gyerekre. Ezekben az esetekben feltétlenül érdemes szakemberhez fordulni.

Az AVEC-ben lehetőséget kínálunk a szülőknek arra, hogy egy-egy felmerült kérdés, nehézség tisztázása céljából néhány alkalmas pszichológiai konzultáción vagy tanácsadáson vegyenek részt. Lehetőség van természetesen a gyermek vizsgálatára, képességeinek felmérésére és a gyermek pszichoterápiájára is. Ez utóbbi a probléma jellegétől és a gyermek személyiségétől függően egyéni vagy csoportos formában történik.

A gyermekpszichológia területén alkalmazott módszereink:

  • egyéni pszichoterápia gyerekeknek
  • gyermekpszichodráma csoport
  • baba-mama terápia
  • szülő konzultáció, nevelési tanácsok

CSALÁDTERÁPIA, PÁRTERÁPIA

A családterápia olyan pszichoterápiás szemlélet és módszer, amelynek során a szakemberek nem csak a tüneteket hordozó egyénnel foglalkoznak, hanem annak egész családjával együttműködve változtatják meg a család viselkedését, dinamikáját. A családterápiás szemlélet szerint a család egy rendszer, aminek minden egyes tagja hat a másikra, így egyetlen családtag viselkedésének változása minden más családtagra hatással van. A cél a feszültségek, problémák, tünetek megszüntetése és egy új, harmonikusabb családi rendszer kialakítása.

PSZICHOTERÁPIA, KONZULTÁCIÓ, TANÁCSADÁS FELNŐTTEKNEK

Az ember a legkülönbözőbb szerepeiben (szülőként, nagyszülőként, gyerekként, feleségként, férjként, egyedülállóként, stb), a legkülönfélébb élethelyzetekben érezheti úgy, hogy egy-egy jelenség, kérdés problémát okoz a mindennapjaiban, esetleg újra és újra felbukkan az életében. Se megoldani, se félretenni, se elfogadni nem tudja azt.

Ilyen esetekben a változást a problémához leginkább illeszkedő, az első találkozás és a diagnosztikus vizsgálatok alapján megválasztott konzultációs/terápiás módszerrel igyekszünk elősegíteni.

Leggyakrabban alkalmazott módszereink:

  • egyéni pszichoterápia felnőtteknek
  • pszichodráma csoportok
  • konzultáció, tanácsadás
  • párterápia