Örökbefogadást kísérő csoportot indítunk

0-6 éves korú örökbefogadott gyermeket nevelő szülők számára

2012 szeptemberétől

Mikor és hogyan beszéljek gyermekemmel örökbefogadottságáról? Nem fog-e sérülni, ha megismeri saját történetét? Nem fog-e ezáltal sérülni a hozzám való kötődése?  Hogyan kezeljem ezt a témát szűkebb és tágabb környeztemben? Milyen képet közvetítsek a vér szerinti anyáról? Hogyan segíthetem az egészséges és biztonságos kötődés kialakulását? Mi az, amit „magával hoz” a gyermek? Hogyan segíthetek neki az elszakadás feldolgozásában? Hogyan „kárpótoljam” őt a nem együtt töltött időszakért?

Néhány kérdés azok közül, amelyeket leggyakrabban tesznek fel az örökbefogadott gyermeket nevelő szülők, hiszen nekik számos olyan plusz szülői feladattal kell megbirkózniuk, amelyek vér szerinti családokban fel sem merülnek. Ráadásul egyes nehéz szituációk megoldásakor kevéssé áll rendelkezésükre más hasonló élethelyzetben lévő család pozitív példája.

Ezért is fogalmazódott meg sokakban az igény arra, hogy szakember vagy hasonló élethelyzetben lévő csoport „kísérje”, azaz segítse, támogassa, erősítse meg őket az örökbefogadott gyermek nevelésének útján.

A „kísérés” azt is jelenti, hogy a csoportban résztvevők igényeire ráhangolódva, az őket aktuálisan leginkább érintő, izgató kérdésekkel, vagy nehézségekkel is  foglalkozunk. Az aktuális nevelési helyzetek átbeszélése és elemzése révén a szülők mélyebb önismeretre tehetnek szert, reflektív képességük fejlődhet. Ugyanakkor a megbeszélések során átadott korszerű pszichológiai ismeretek hozzásegítik a szülőket az örökbefogadott gyermekben lejátszódó sajátos, de mégis teljesen „normális” lelki folyamatok jobb megértéséhez is.

A kísérő csoport célja, hogy az örökbefogadók speciális szülői feladatokkal kapcsolatos kérdéseire közösen keressük a válaszokat. Az örökbefogadás komplex lélektani jelenségeinek megértése alapot nyújt a szülők számára a későbbi kapcsolati zavarok megelőzéséhez, segítheti az életre szóló kötődés kialakulását, és az örökbefogadott gyermek egészséges identitásának kifejlődését.

A csoport vezetője Pulay Klára klinikai szakpszichológus.
A csoportot szeptembertől indítjuk, összesen 30 órában (10 alkalom).
Havonta egyszer, a hónap utolsó csütörtökén találkozunk 17-20 óráig.
Részvételi díj: 5000 Ft/ alkalom.
A csoport tervezett létszáma:8-12 fő
A csoportba való jelentkezés: Pulay Kláránál telefonon a 06-20-9 780 398- as számon vagy
emailben: pulayklara@gmail.com